Wysłany: 2008-04-13, 12:42 Ile drużyn powinna liczyć liga?
Jak powinna wylgądać liga w sezonie 2009?
Głównie mówi się o liczbie 12 oraz 18 drużyn. Myślę, że na dzień dzisiejszy bardzo prawdopodobne jest zmniejszenie ligi i nie wiem czy to będzie korzyść moim zdaniem nie, bo wolałbym mimo wszystko większą ligę, ale to będzie tylko możliwe gdy PZPN nie będzie już degradować klubów, tylko poszczególne zamieszane osoby
Myślę, że jeśli zmniejszać ligę to raczej do 12 zespołów, wtedy 3 kolejki w sumie 33 mecze, w przypadku 10 zespołów o tym się też mówi, to wychodzi aż 10 kolejki i byśmy wtedy rozgrywali 36 meczów czyli prawie tyle ile największe ligi europejskie. 18 zespołów to wiadomo byłoby więcej piłki w różnych miastach i w sumie 34 kolejki, ale jeśli będą dalej degradować kluby to będzie to raczej nie możliwe do zrealizowania.
Ostatnio zmieniony przez Luca 2008-04-13, 12:47, w całości zmieniany 1 raz
10 to może być w państwach typu Szkocja czy Austria które są mniejsze niż województwo Śląskie.Jesteśmy dużym krajem i przynajmniej 18 powinno grać a nawet mogłoby 20.Wtedy by mogli więcej grać niż odpoczywać.
Wysłany: 2008-04-14, 21:12
Nasza liga powinna liczyć 18 drużyn! Jak zmniejszą do 12 lub do 10 to straci jakość widowiska. Polska Ekstraklasa stanie się jeszcze mniej atrakcyjna niż była i wtedy w Europie będzie w jednym szeregu z takimi państwami jak liga Słowacka, Walijska lub Macedońska. Nawet państwa dużo mniejsze terytorialnie od Polski oraz znaczące mniejszą rolę w Europie mają po minimum 16 drużyn w lidze. Więc lepiej żeby nie degradowali tyle klubów, bo nasza liga na tym tylko straci. Jeżeli ma się zmniejszyć to niech będzie przynajmniej 16 klubów w ekstraklasie.
10 - o wiele za mało
12 - mało
16 - w sam raz
18 - za dużo
Moje zdanie
18 za dużo???? To kraj który posiada ponad 38mln ludzi,jest jednym z większych krajów Europy.18 to ewidentnie za mało.Marudzicie później ,że w Polsce nie ma drużyn ani zawodników.A jak mają jakieś być jak tu się narazie więcej odpoczywa niż gra.Zawodnik się rozwija przede wszystkim jak gra.16 czy 12 drużyn to może być jak sobie zrobią ligę Śląską albo Mazowiecką.
Kiedy w temacie rozgrzała taka dyskujsa na temat liczby zespołów w naszej lidze to ja może wygłoszę swoją (dla jednych- głupią, dla innych jeszcze bardziej) tezę jak ten problem rozwiązać. Zgadzam się z Madecą - nasz kraj jest wystarczając duży aby w lidze było 18-20 zespołów. Natomiast pojawia się problem kiedy mówimy już o jej poziomie. Bo po co nam liga w której trzeba by naginać przepisy i licencje aby startowało w niej te 20 drużyn? (Przypominam że JUŻ pojawiają się takie problemy, kiedy to w ekstraklasie gra 16 zespołów!). Po za tym dochodzi (teraz obowiązujący) problem korupcji, gdzie w lidze odpada w jednym sezonie po 6 zespołów.
Więc na "mój chłopski rozum" proponowałbym PZPNowi, by w sezonie 2008/2009 grało te tragiczne 8-10 czy 12 zespołów, ale naprawdę pokazujące poziom 1 ligi które spełniały by bez problemu licencję, ale by nie szukać na siłę jakiś DRUŻYN-ZAPCHAJDZIUR. Bo to tylko OSŁABIA naszą ligę a nie wzmocnia... W tym czasie (sezon 2008-2009) powinniśmy rozwiązać problem korupcji, nareszcie postanowić czy karać ludzi czy kluby oraz utworzyć jakiś miernik kar. [CZAS DO 2010 ROKU POWINIEN WYSTARCZYĆ BO PROKURATURA Z WROCŁAWIA MÓWI ŻE DO POŁOWY 2009 ROKU POWINNI WYCZYŚCIĆ PIERWSZĄ LIGĘ]. Po tym "powiedzmy tragicznym, brudnym i przełomowym" momencie możnaby nareszcie ruszyć z czystym, uporządkowanym produktem. Systematycznie dokładać kluby do ekstraklasy. Tak by grało w niej te 18 - 20 zespołów z powiedzmy szczerze - na początku średnim (ALE CZYSTYM!) poziomem. Z czasem poziom by się zwiększał, , graliby coraz lepsi piłkarze (rodzimi i obcokrajowcy), stadiony budowały (bo z obecnych planów w lidze będziemy mieli już z 8 ładnych aren) a ogólnie produkt piękniał.
Może to moje platoniczne marzenie, może głupie... Co wy sądzicie?
Można zrobić ,że przez sezon,maks. dwa sezony z tymi 12 i ten podział na 2 grupy oczyszczając ligę od tych zamiesznaych klubów robiąc tym samym porządek w PZPN i resztą.Po tym sezonie z 12 drużynami z nowym PZPN i oczyszczonym od korupcji piłki zrobić z z 12 klubów 18/20 drużynową ligę budując nowe bazy treningowe i stadiony.Ale to niestety mało realne...
Rozwiązać ligę na rok albo dwa - najgorzej, bo co począć z piłkarzami? Kilka talentów do kadry by się zmarnowało...
:D jakby se zawiesilo lige to najlepsi pilkarze wszyscy pojechaliby do Czech, Slowacji, Ukraine, Litwe, Bialorus, Lotwe do nizszych lig w Niemczech, a ci lepsi pewnie do Grecji, Szkocji i moze lepszych lig. A po odwieszeniu przez kilka lat pewnie Polska liga mialaby poziom porowynwalny do ligi bialoruskiej ale za to pewnie bylaby infrastruktura i korupcji by moze (!) nie bylo
:D jakby se zawiesilo lige to najlepsi pilkarze wszyscy pojechaliby do Czech, Slowacji, Ukraine, Litwe, Bialorus, Lotwe do nizszych lig w Niemczech, a ci lepsi pewnie do Grecji, Szkocji i moze lepszych lig. A po odwieszeniu przez kilka lat pewnie Polska liga mialaby poziom porowynwalny do ligi bialoruskiej ale za to pewnie bylaby infrastruktura i korupcji by moze (!) nie bylo
Z całym szacunkiem ale już dziś można powiedzieć , że Liga białoruska , bądź inne ligi z krajów Europy wschodniej mają większy potencjał jeśli chodzi o możliwości rozwoju i wychowywania nowych pokoleń piłkarzy.U nas niestety wszystko rozgrywa się na "pół gwizdka" dosłownie w każdym elemencie mocno odstajemy nawet od takich piłkarskich potęg jak Finlandia , Szwajcaria czy nawet Irlandia.
Myślę , że naszym największym problemem nie są pieniądze , lecz to , że polską piłką rządzą ludzie , którzy się do tego zupełnie nie nadają.Do tego absolutny brak zaangażowania w sprawy promocji sportu przez władze czy to miejskie czy państwowe.Jeśli nadal nic się nie zmieni to czekają nas naprawdę ciężkie lata...
Właśnie dlatego moim zdaniem powinno się podjąć radykalne działania , a co za tym idzie nawet zawiesić rozgrywki ligowe na jakiś czas aby poczynić pewne stanowcze kroki zmierzające do oczyszczenia naszego środowiska piłkarskiego i PZPN , który obecnie bardziej przypomina organizacje przestępczą niż sportową.
Jeśli chodzi o liczebność ligi to jestem zdania że im mniej tym lepiej.Zmniejszenie liczebności 1. Ligi do dwunastu drużyn może spowodować (choć niewielkie, ale jednak) podwyższenie poziomu rozgrywek.Spowoduje , że Ekstraklasa stanie się bardziej elitarna i nie będzie w niej miejsca dla drużyn pokroju Zagłębia Sosnowiec (oczywiście chodzi mi o poziom piłkarzy tam grających).
moim zdaniem to 12 druzyn powinna liczyc I liga. Prawie wszystkie kluby sa skorumpowane. Przeciez tak nie moze wygladac liga. Zostawic czystych i dodac z drugiej ligi
Dawidos Nowy
Wysłany: 2008-05-30, 16:41
20 zespołów.Bo w każdym rejonie Polski mógłby grac jakiś pierwszoligowy mecz a po zatym nasi ligowcy grają tak mało meczy że spokojnie mogą grać.Ale tak jak jest teraz tez jest nie najgorzej.
Nie no 20 to zdecydowana przesada,moim zdaniem na 18 nasza polska liga jest obecnie za słaba.Pozostaje 16 lub 14 z tym że ja wolę układ 16 - drużynowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum