Wysłany: 2008-12-21, 21:54 Faza Pucharowa UEFA 2008/09
Paris Saint Germain - VfL Wolfsburg
FC Kopenhaga - Manchester City
NEC Nijmegen - Hamburger SV
Sampdoria Genua - Metalist Charków
Sporting Braga - Standard Liege
Aston Villa - CSKA Moskwa
Olympiakos Pireus - FC Saint Etienne
AC Fiorentina - Ajax Amsterdam
Aalborg BK - Deportivo La Coruna
Werder Brema - AC Milan
Girondins Bordeaux - Galatasaray Stambuł
Dynamo Kijów - Valencia CF
Zenit Sankt Petersburg - VfB Stuttgart
Olympique Marsylia - Twente Enschede
Szachtar Donieck - Tottenham Hotspur
_________________ cos jest nie tak...ale niewiem co??czyz by powtórka z rozrywki:(:(
Ostrzegam jesli Lech chce przejc udinese to musi kupic pozadnego bramkarza!!!!Bo ten Turina jest bardzo slaby broni tylko strzaly kore leca prosto w niego i w dodatku bardzo czesto wypluwa pilke przed siebie jest poprostu slabym bramkarzem ludzioe czy nikt tego nie widzi>????ze jest on bardzo niepewnym graczem druga sprawa to potrzebny jest klasowy lewoskrzydlowy bo Wilk jest niestety slaby mecz z Deportivo to byl jego mecz zycia i na ty6m koniec!!!
Ja tam o Turinę się nie martwię. On jeszcze pokaże klasę. Natomiast zgadzam się co do lewoskrzydłowego ponieważ Wilk sam siebie nie przeskoczy. I powinni kupić środkowego obrońce żeby Maniek miał z kim grać . Ale ogólnie jestem dobrej myśli przed dwumeczem z Udinese.
Niech zwycięża Lech
Wielki Kolejorz KKS
A najciekawsze pary 1\16 finału tej edycji Pucharu UEFA są Aston Villa - CSKA i Werder - AC Milan.
_________________ "Lech chce mieć takich kibiców, jakich ma i jest z nimi bardzo szczęśliwy."
Co sądzicie o poszczególnych parach 1/16 Pucharu UEFA bo mecze już w środę i czwartek a tu jednak coś cicho
Paris Saint Germain - VfL Wolfsburg
Jak dla mnie bardzo ciekawa konfrontacja francusko-niemiecka, szczególnie nie mam faworyta tej potyczki może dlatego że oba zespoły darzę sympatią. Jeśli patrząc na grę w tym sezonie to również ciężko wskazać faworyta ale jednak z lekką przewagą na PSG ,dla mnie miłe zaskoczenie bo są w dobrej formie zajmując 2 miejsce w swojej lidze. Wolfsburg równie dobrze sobie radzi w Bundeslidze zajmując 6 miejsce. Moim zdaniem pierwsze spotkanie może mieć duże znaczenie w awansie do 1/8.
FC Kopenhaga - Manchester City
Hmm... jak dla mnie to spotkanie nie będzie zbytnio widowiskowe ,ale obym się mylił. Manchester w tym sezonie daje tzw. kompletną klapę i nic nie gra w lidze ,można śmiało powiedzieć,że mają kłopoty.Kopenhaga jak na razie jest 2 w tabeli i dość dobrze radzi sobie w tym sezonie udało im się dojść do 1/16 i na pewno nie oddadzą awansu bez walki. Będą chcieli zdobyć korzystny wynik na własnym terenie i jechać do Anglii z satysfakcjonującą zaliczką. Nie mam faworyta ,ale raczej Manchester ma te większe doświadczenie.
NEC Nijmegen - Hamburger SV
Dla mnie awans holenderskiej ekipy do 1/16 to już wielki ich sukces. Nie sądzę ,aby poradzili sobie w dwumeczu z HSV. Stawiam na niemiecki zespół.
Sampdoria Genua - Metalist Charków
To spotkanie bym porównał do meczu Lech-Udinese Polska liga tak samo mało znana jak ukraińska i włoskie ekipy które nie radzą sobie w tym sezonie. Sampdoria jest jeszcze niżej niż Udinese. Media ,prasa zapewne wskażą za faworyta włoski zespół tak samo w meczu Lech-Udinese ,ale ja tu bym nie przekreślał szans Metalistu bo w lidze sobie jako tako radzi i ich kibice na pewno liczą po cichu na awans tak samo jak i polscy kibice liczą na Lecha.
Sporting Braga - Standard Liege
Typowa drużyna która co roku walczy o puchar UEFA tak jest również w tym sezonie 6 pozycja mowa oczywiście o zespole z Bragi oraz drużyna która nieźle namieszała w poprzednim sezonie w lidze belgijskiej i w tym sezonie również góruje w tabeli.Moim zdaniem St. Liege poradzi sobie z portugalską drużyną.
Aston Villa - CSKA Moskwa
Jedno z najciekawszych spotkań 1/16 , jak wiemy CSKA zaszalała w fazie grupowej w której zmierzyła się również z Lechem Poznań.Jak dla mnie jest w dobrej formie również to samo można powiedzieć o ekipie z Anglii która gra dobrą piłkę w Premier League samo 3 miejsce mówi za siebie. Stawiam na Aston Ville troszkę z sympatii.
Olympiakos Pireus - FC Saint Etienne
Dla mnie w 1/8 miejsce jest tylko dla Olympiakosu i nie sądzę, aby Saint Etienne dało sobie radę z grekami. O ich grze w lidze lepiej by było gdybyśmy nie wspominali... 17 miejsce!! SZOK!! W przeciwieństwie do ekipy prowadzonej przez Ernesto Valverde która prowadzi w lidze z ogromną przewagą. Bardzo możliwe ,że francuzi skupili się na UEFA ale czy zdołają awansować nie liczyłbym na to.
AC Fiorentina - Ajax Amsterdam
Jak dla mnie interesująca para, sam jestem ciekaw jakimi wynikami zakończą się oba spotkania.Nie mam w tej konfrontacji faworyta ale lekko przechylam szale na korzyść włoskiej ekipy.
Aalborg BK - Deportivo La Coruna
Niezliczone są wyroki Boże, ale niebiosa donoszą ,że to ekipa z La Coruni awansuje do 1/8. Aalborg praktycznie nic nie gra w ostatnim czasie, za pewne skupił się na PU jak im się powiedzie dowiemy się nie długo.
Werder Brema - AC Milan
"Trafiła kosa na kamień" czy uda się wielkiemu Milanowi wyeliminować Werder.Będzie ciężko ale to ekipa z Mediolanu jest lekkim faworytem i mam nadzieję,że Werderowi nie uda się sprawić niespodzianki.Jak dla mnie Milan może wygrać tą edycję UEFA jeśli mają na to wystarczająco siły bo czasem potrafi im się noga powinąć.
Girondins Bordeaux - Galatasaray Stambuł
Jak dla mnie ta rywalizacja jest na remis. Kto zachowa więcej siły i nie siądzie psychicznie ten wygra bilet do 1/8.
Dynamo Kijów - Valencia CF
Dynamo gra na prawdę dobrze i potrafią zaskakiwać swoich rywali, jednak nie sądzę ,żeby to wystarczyło na taki zespół jakim jest Valencia. Liczę na to ,że Villa poprowadzi swój zespół do kolejnej fazy rozgrywek.
Zenit Sankt Petersburg - VfB Stuttgart
W tej rywalizacji możemy obejrzeć 2 dobre spotkania, to na pewno nie jest ten Stuttgart z tych lat co zdobywał mistrza Niemiec i to nie jest już ten sam Zenit co zdobył Puchar UEFA,ale jak wiemy rosyjskie zespoły grają do końca twardą piłkę. Nie wiem jak to się zakończy ale stawiam na Zenit.
Olympique Marsylia - Twente Enschede
Hmm... szczerze nie wiem co napisać o zespołach... Twente jakoś sobie radzi w lidze holenderskiej zajmując 2 miejsce. Jak gra ten zespół na prawdę nie wiem , tak samo nie mam pojęcia jak z Marsylią. Jednak moim zdaniem w konfrontacji francusko-holenderskiej to ci pierwsi wyjdą na +.
Szachtar Donieck - Tottenham Hotspur
Ukraińcy mają się czym pochwalić to już 3 ekipa z tego kraju w 1/16. Szkoda ,że polskim ekipom nie udaje się tak daleko zajść. Jeśli chodzi o Tottenham to dla wielkie rozczarowanie sezonu w lidze angielskiej. Kompletnie nic im nie wychodzi gra im się nie klei ciężko im się zdobywa punkty. Szachtar również nie należy do czołówki swojej ligi ale dzielnie walczy. Awans...? powiedziałbym ,że jednak Tottenham ale ich gra pozostawia wiele do życzenia.
W meczu z tych środowych, który nas najbardziej interesuje Zenit - Stuttgart, padł wynik 2:1. A mecz ten interesuje nas z prostego powodu, wygrany z tego pojedynku gra w następnej fazie ze zwycięzcą pojedynku Lech-Udinese .
A tutaj wyniki środowych meczów:
Dynamo Kijów - Valencia CF 1:1
Zenit St. Petersburg - VfB Stuttgart 2:1
Olympiakos Pireus - AS St. Etienne 1:3
Aston Villa - CSKA Moskwa 1:1
Werder Brema - AC Milan 1:1
NEC Nijmegen - Hamburger SV 0:3
Sampdoria Genua - Metalist Charków 0:1
Paris St. Germain - VfL Wolfsburg 2:0
Girondins Bordeaux - Galatasaray Stambuł 0:0
Aalborg BK - Deportivo La Coruna 3:0
SC Braga - Standard Liege 3:0
1-1 to nie jest wynik dający pewny awans do kolejnej rundy, ale to hiszpanie zagrają przed własną publicznością i powinno im się łatwiej grać a co za tym idzie awansować bez większych problemów.
Stuttgart mimo porażki 2-1 nie powinien się załamywać bo strzelona bramka na wyjeździe dużo im daje w rewanżu. Teraz powinni zaatakować rywala od pierwszych minut i nie pozwolić aby przeciwnik strzelił im bramkę.
Jestem w niezłym szoku gdy patrzę na ten wynik. Jednak francuzi skupili się na PU , bo patrząc na ich grę w lidze można mieć wiele do życzenia. A Olympiakos moim zdaniem zawiódł w pierwszym spotkaniu i teraz będzie im bardzo ciężko nadrobić stracone bramki.
Aston Villa to silny zespół ale jak widać nie udało im się pokonać u siebie CSKA i moim zdaniem 1-1 stawia ich w trudnej sytuacji ale nie przekreśla ich szans na awans.
Mogę napisać to samo co wyżej Werder ma szansę ale na San Siro to będzie bardzo ciężko o awans.
No i tak jak się spodziewałem Metalist sprawił niespodziankę... ale nie sądziłem,że już w pierwszym spotkaniu zdołają wygrać liczyłem ,że remis będzie dla nich dobrą zaliczką przed rewanżem ,ale oni zdołali zrobić jeszcze większy krok do 1/8. Sampdoria ma oczywiście szanse na awans ale muszą włożyć więcej siły niż w pierwszym spotkaniu.
Dla mnie faworyt był tylko jeden i się nie pomyliłem. Moim zdaniem rozgrywanie 2 spotkania nie ma sensu bo i tak wiadomo ,że to HSV zobaczymy w 1/8 PU.
Bardzo ciekawa para, w pierwszym spotkaniu to PSG pokazało swoją wyższość i wygrało 2-0. Ekipa ze stolicy Francji jest w tym sezonie bardzo silna i ciężko będzie zespołowi z Niemiec wygrać tą rywalizację.
Tak jak sądziłem przed spotkaniem , mecz na remis i niczym ciekawym nie zaskoczyły obie ekipy. Jak będzie po 2 spotkaniu... to się okaże ale to turecka ekipa ma lekką przewagę choćby swojego boiska.
Ja bym mógł nazwać to niespodzianką może nie to ,że AaB wygrało ale chodzi o różnicę tych bramek. 3-0 to jest bardzo duża zaliczka przed rewanżem, a przyznam ,że nie stawiałem duńskiej ekipy w roli faworyta.
To samo co linijka wyżej jak dla mnie Braga sprawiła niespodziankę patrząc na jej grę ,a na grę St. Liege. Mistrz Belgii będzie musiał się sporo napocić ,żeby doprowadzić chociaż do dogrywki.
Piękny mecz i jak dla mnie Lech powinien wygrać to spotkanie , stało się jednak inaczej i bardzo ciężko będzie naszemu polskiemu klubowi awansować do 1/8.
2-0 to naprawdę dobra zaliczka przed rewanżem i jeśli Szachtarowi nie powinie się noga to możemy ich zobaczyć w kolejnej fazie rozgrywek.
Manchester był bliski zwycięstwa ale doliczonym czasie stracił bramkę i przed własną publicznością rozpoczną spotkanie z początkowym wynikiem 2-2. To anglicy są bliżej awansu i nie sądzę ,że drużyna z Kopenhagi zdoła im w tym przeszkodzić.
Szczerze powiem Marsylia mnie zaskoczyła tym,że przegrała na własnym stadionie. Teraz będzie im ciężko nadrobić straconą bramkę ,ale szanse oczywiście mają choć Twente będzie robiło wszystko ,żeby stracić bramki i awansować dalej.
To samo co w meczu wyżej Fiorentina można powiedzieć,że postawiła siebie w trudnej sytuacji. Ajax choć nie spisuje się rewelacyjnie w tym sezonie zdołał odnieść zwycięstwo co stawia go w świetnej pozycji przed rewanżem.
Dla mnie niespodziankami są zwycięstwa Metalistu z Sampdorią i to na wyjeździe, Ajaxu nad Fiorą również na wyjeździe i Twente nad Marsylią - także wyjazd oraz wysoka wygrana Aalborga z Depor...3-0 bym się nie spodziewał. Oprócz tego to remis Aston Villi jest także niespodzianką, teraz muszą w Moskwie wygrac albo zremisowac wyżej niż 1:1, a to nie będzie łatwe.
Bardzo podobała mi się postawa Lecha w meczu z Udi. Stracił dwie bramki w tym jedną samobójczą z mocnym rywalem, a potrafił się podnieść i doprowadzić do wyrównania. W końcówce brakło im trochę szczęścia, tylko oni dominowali na boisku. Według mnie powinni to wygrać, należało się im to. Dzisiaj gramy na wyjeździe, będzie ciężko ale mam nadzieję, że wyjdziemy z tego zwycięsko, walka będzie wyrównana, myślę że karne będą.
_________________ Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today.
Live every second like it was my last one...
Wolę polskie gów.o w polu, niż fiołki w Neapolu.
Only Poland, forever. <3
Zaproszone osoby: 1
Wiek: 22 Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 798 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Kobylanka
Wysłany: 2009-02-27, 10:05
No szkoda, że Lech zapomniał, że mecz ma dwie połowy. Pierwsza część spotkania nic nie zapowiadała aby to poznańska drużyna miała się pożegnać z turniejem. To co stało się po przerwie z Lechem chyba każdemu ciężko wytłumaczyć. Wynik można było ustalić w pierwszej połowie kiedy to Udinese nie wiedziało za bardzo co się dzieje na boisku, bo po zmianie stron argumentów na zwycięstwo zabrakło. Pod koniec meczu ładnie to "skwitował" Kikut, który będąc ostatnim obrońcą wdał się w drybling, po którym stracił piłkę a w konsekwencji drużyna straciła gola.
_________________ Antonio Rodrigo "Minotauro" Nogueira The Best BJJ Fighter Ever!!!
Ja nie wiem co to miało znaczyć,to,co Lech odwalił.W pierwszej połowie grali jak z nut.A w drugiej...Szkoda gadać.
Jakby tego było mało,to jeszcze sensacja-Milan remisuje z Werderem 2:2 i odpada.Bark słów po raz drugi.
Ale jakby jeszcze tego też było za mało-Valencia remisuje z Dynamem Kijów 2:2 i również odpada.Okropność.
Teraz już widzę już tylko jednego kandydata to pucharu-Zenit Sankt Petersburg.Nic innego nie przyjmuję do wiadomości.Zenit zagra teraz z Udinese,zobaczymy co to będzie.
_________________ Had a meeting with my maker,
The superhuman baker.
He popped me in the oven
And set the dial to lovin...
No to ja teraz dam coś od siebie.
Pierwszego meczu nie oglądałem więc bez komenta.
Co do drugiego.
W pierwszej połowie Lech grał oczywiście przepięknie, z łatwością dostawali się pod pole karne przeciwnika, i ładna bramka Rengifo w 13 minucie. Wszyscy modlili się już o końcowy gwizdek sędziego, ale czekała ich jeszcze druga połowa. I wszystko było odwrotnie. Świetne krycie Udinese, no i brameczka w 57 minucie, naprawdę żałosna. Kolejorz oczywiście jeszcze atakował, na boisko wszedł Wilk, później Kukut który moim zdaniem był antybohaterem. Najpierw z kliku metrów miał okazję pokonać bramkarza lub dośrodkować, tylko że mu gdzieś piłka się zgubiła. Później będąc blisko swojej bramki zaczął dryblować, to musiało się źle skończyć. Odebranie piłki, szybkie podanie do Di Natale, sprint, obrońcy nie mieli szans go dogonić, ostateczne wyjście z bramki Turiny, Di Natale wpakował piłkę do bramki. W między czasie oczywiście opóźnianie gry np leżenie na murawie, zawiązywanie butów przed autem. Włosi są świetnymi aktorami.
Ale Lech grał tylko nieco słabiej w II połowie. Może z braku sił. A właściwie to Udine zagrało genialną II połowę. Przecierz Inler z innymi, przechwytywali każde podanie poznaniaków. Podwajali krycie, dynamicznie reagowali na akcje lechitów. No a nasi nie wiedzieli co się dzieje. Szkoda że Lewandowski nieczysto uderzał w kilku sytuacjach.
Cóż, każda droga kiedyś się kończy. Na pocieszenie cieszmy się ze wygraliśmy wtedy z Austrią Wiedeń i toczyliśmy walki w fazie grupowej.
Teraz się zastanawiam czy lech w ewentualnych el. LM/PU będzie lepszy niż teraz. Napewno trza zmienić bramkarza bo Turina pasuje na naszą I ligę. Wstyd.
Jak dla mnie po pierwszym spotkaniu 1/8 nie ma drużyny która może być pewna awansu. Wyniki są bardzo do siebie zbliżone i w rewanżu może się wszystko wydarzyć. Jedyny wynik jaki mi się nie podoba to wygrana Udinese 2-0 z Zenitem. Miałem nadzieję,że Zenit pogrąży drużynę która wyeliminowała nasz polski klub. Tym czasem Udinese szczęśliwie w ostatnich 5 minutach oraz w doliczonych 4 zdołało strzelić 2 bramki co stawia ich w lepszej sytuacji ale nie zapominajmy, że Rosjanie są bardzo silni na własnym boisku.
Hamburger SV - Manchester City
Ciekawa rywalizacja pomiędzy Hamburgiem, który w ostatniej fazie Pucharu UEFA w ostatnim momencie zapewnił sobie awans po dramatycznym spotkaniu z Galatasaray, gdzie Turcy prowadzili już 2-0 i wydawało się ,że nic im nie odbierze awansu a na pewno nie HSV, a jednak "piłka jest okrągła a bramki są dwie" i gra się do ostatniego gwizdka, tak też zagrali Niemcy i wygrali. Manchester City mógł odpaść już w 1/8 po równie ciężkim spotkaniu jednakże udało im się awansować. Nie sądzę aby Manchester wygrał tą rywalizację bo są w tym sezonie w słabej formie ,ale co prawda jakoś prześlizgują się do kolejnych rund UEFA. Stawiam na HSV.
Paris St. Germain - Dynamo Kijów
Drużyna ze stolicy Francji jest dla mnie "Czarnym Koniem" tych rozgrywek i liczę, że mnie nie zawiodą i dojdą co najmniej do półfinału a najlepiej do wielkiego finału. W lidze spisują się nadzwyczaj dobrze, choć ostatnio coś zeszli z drogi przegrywając ostatnie dwa spotkania z Toulouse oraz z Marseille spadając tym samym na 5 pozycję w tabeli. Mam nadzieję, że są skupieni bardziej na Pucharze UEFA i że są w stanie wygrać tą rywalizację bo rywal nie jest zbytnio wymagający.
Szachtar Donieck - Olympique Marsylia
Piękne spotkanie ekipy Lewandowskiego dało awans Szachtarowi do 1/4 eliminując tym samym znakomite CSKA. Marsylia również gra nieźle w tym sezonie zarówno w lidze jak i jak w Pucharze UEFA. Czy drużynie w której gra reprezentacyjny pomocnik uda się awansować do 1/2? Będzie to nie lada wyczyn i po cichu liczę ,że tak się stanie.
Werder Brema - Udinese Calcio
Werder wyeliminował wielkie Milan , ostatnio również St. Etienne czy tym razem uda im się pokonać pogromcę Lecha. Udinese po nie zbyt dobrej grze z Lechem Poznań zdołało wygrać rywalizację z obrońcą tytułu Zenitem i awansować do 1/4. Teraz czas na Werder, Niemcy są stawiani nie co wyżej w roli faworyta i sądzę, że to oni awansują dalej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum