forum sport
 SzukajLinkiUżytkownicyRejestracjaZalogujKontakt

Poprzedni temat «» Następny temat
Liga Mistrzów 2009/2010

Który zespół wygra Ligę Mistrzów w sezonie 09/10?
FC Barcelona
33%
 33%  [ 16 ]
Manchester United
10%
 10%  [ 5 ]
Chelsea
10%
 10%  [ 5 ]
Arsenal
6%
 6%  [ 3 ]
Real Madryt
16%
 16%  [ 8 ]
FC Liverpool
2%
 2%  [ 1 ]
Inter Mediolan
4%
 4%  [ 2 ]
Sevilla FC
0%
 0%  [ 0 ]
Bayern Monachium
4%
 4%  [ 2 ]
AC Milan
2%
 2%  [ 1 ]
Olympique Lyon
0%
 0%  [ 0 ]
Juventus
6%
 6%  [ 3 ]
Inny Zespół
4%
 4%  [ 2 ]
Głosowań: 48
Wszystkich Głosów: 48

Autor Wiadomość
Mati 
Administrator

Zaproszone osoby: 6
Sport: brak
Praca/Szkoła: Agencja Reklamowa
Piwa: 1/12
Wysłany: 2008-12-21, 15:46   Liga Mistrzów 2009/10 - nowa formuła kwalifikacji

Liga Mistrzów 2009/10 – nowa formuła kwalifikacji. Chciałbym wam przedstawić nowe zasady kwalifikacji do LM, które będą obowiązywać od nowego sezonu. Kwalifikacje podzielone są na kilka rund i grup[nowość]:
Runda wstępna:
Mistrzowie krajów z miejsc 48 do 53 – awansują 3 zespoły do kolejnej rundy
1 runda kwalifikacji:
Zagrają mistrzowie krajów miejsc 16 do 47 w tym także mistrz Polski, a przeciwnikiem będzie ktos na poziomie Węgry, Armenia, Gruzja
2 runda kwalifikacji:
A)grupa mistrzowska
Zagra 17 zwycięzców z 1 rundy i mistrzowie: Belgii, Grecji i Czech – przegrani idą do 4 rundy kwalifikacji UEFA, a wygrani do 3 rundy kw. LM
B)grupa niemistrzowska
Zagrają pomiędzy sobą wicemistrzowie krajów z miejsc od 7 do 15
3 runda kwalifikacji:
A)zagra pomiędzy sobą 10 zespołów z 2 rundy, czyli możemy trafić w decydującej fazie na kogoś typu mistrz Belgii, Grecji, Czech czy Bułgarii
B)zagra 5 zwycięzców 2 rundy grupy niemistrzowskiej oraz 4 drużyny z lig: Anglia, Hiszpania, Włochy oraz 3 drużyna ligi Francuskiej i Niemieckiej.

Jak widać dzięki nowej formule nie ma szans wpadniecia na wielkie zespoły z silnej ligi i nasze szanse awansu zdecydowanie rosną.

W sprawach dotyczących forum kontakt:
GG 1797499
kom 667 245 397
Postaw piwo autorowi tego posta

Pan Adsense 
Pan Adsense

Wysłany: 2010-07-25, 13:04   

Beetle 
Gwiazda

Praca/Szkoła: pierdzę w stołek
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2008-12-21, 23:11   

Może za rok Lech czy Wisła będą grały w LM... Mnie cieszy, że w końcu polski zespół ma większe szanse, by zagrać w tym prestiżowym pucharze, ale czy to będzie wtedy Liga Mistrzów?

trzcinka 
Junior

Wysłany: 2008-12-22, 14:19   

Cris napisał/a:
ale czy to będzie wtedy Liga Mistrzów?

ale czy to jest w ogóle Liga Mistrzów??? :evil:

bo mi słowo Mistrz sugeruje, że powinien być to Mistrz kraju.
kiedy po raz ostatni Liverpool był Mistrzem Anglii???
mnie już nudzi oglądanie pojedynków wciąż tych samych zespołów, nawet jeśli mają to być mecze na wysokim poziomie.

zmiany dla nas korzystne to fakt

geniukks 
Junior
Lechita

Wysłany: 2008-12-23, 13:43   

Cris napisał/a:
Może za rok Lech czy Wisła będą grały w LM...

Oby tak się stało Cris. Oby Lech zagrał w następnej edycji w Lidze Mistrzów 8-)

trzcinka napisał/a:
ale czy to jest w ogóle Liga Mistrzów??? :evil:

bo mi słowo Mistrz sugeruje, że powinien być to Mistrz kraju.
kiedy po raz ostatni Liverpool był Mistrzem Anglii???
mnie już nudzi oglądanie pojedynków wciąż tych samych zespołów, nawet jeśli mają to być mecze na wysokim poziomie.

zmiany dla nas korzystne to fakt

Zgadzam się że obecna formuła nie ma nic wspólnego z nazwą Liga Mistrzów. Czy nazwa ta nie nawiązuje z rozgrywkami dla Mistrzów krajowych? Ale wątpię czy wtedy LM zyskałaby na atrakcyjności. A raczej pewny jestem że bardzo obniżyłby się jej prestiż.

Beetle 
Gwiazda

Praca/Szkoła: pierdzę w stołek
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2008-12-23, 15:28   

geniukks napisał/a:

Zgadzam się że obecna formuła nie ma nic wspólnego z nazwą Liga Mistrzów. Czy nazwa ta nie nawiązuje z rozgrywkami dla Mistrzów krajowych? Ale wątpię czy wtedy LM zyskałaby na atrakcyjności. A raczej pewny jestem że bardzo obniżyłby się jej prestiż.

Ja uważam podobnie jak ty, że LM straciłaby atrakcyjność. Skoro udział w tym pucharze braliby tylko mistrzowie krajów, to jakie szanse miałby mistrz Cypru z mistrzem Anglii? Wg. mnie formuła, którą mają wprowadzić jest dobra, ale nie chciałbym nic ponadto...

geniukks 
Junior
Lechita

Wysłany: 2008-12-23, 18:59   

Cris napisał/a:
Skoro udział w tym pucharze braliby tylko mistrzowie krajów, to jakie szanse miałby mistrz Cypru z mistrzem Anglii?

Wyobraźmy sobie wtedy największe hity : WIT Georgia Tbilisi - FH Hafnarfjordur :lol: . Ja mówiąc szczerze sobie tego nie wyobrażam :evil: .

Pan Adsense 
Pan Adsense

trzcinka 
Junior

Wysłany: 2008-12-23, 23:19   

geniukks napisał/a:
Wyobraźmy sobie wtedy największe hity : WIT Georgia Tbilisi - FH Hafnarfjordur

jak długo jak LM będzie zamknięta na takie zespoły, tak długo będą to mecze nieatrakcyjne. to błędne koło :-?
ja jestem za radykalnymi zmianami, choćbym miała oglądać mecz mistrza San Marino i Andory (uch, drastyczny przykład, wiem ;-) )

Jarson 
Nowy

Wysłany: 2009-01-08, 14:03   

Przy obecnym kształcie europejskiej piłki nie było by za bardzo sensownie organizować ligę tylko mistrzów. Obecnie o kształcie decyduja po części (lub głównie) stacje TV. Dane rozgrywki muszą być biznsesem dla stacji TV a przez stają się także dla klubów piłkarskich. Bez pieniedzy z transmisji sytuacja cofnęła by się do czasów gdzie daleko dochodziły druzyny z innych lig niż Hiszpania, Wlochy, Niemcy, Anglia. Obecnie właśnie te ligi dyktuja warunki w Europie.
Dlatego nawet dla widza duzo przyjemniej jest ogladnac mecz chocby Manchester-Liverpool w obecnej lidze mistrzow niz mecz Manchesteru z jakas z druzyna, chocby nawet mistrzem ze slabej ligi europejskiej.
Ma to oczywiscie inne konsekwencje niedopuszczania klubow ze slabszych lig do duzej kasy ale to juz inna bajka...[/list]

K-Meel 
Nowy

Wysłany: 2009-04-07, 22:17   

Ciekawy jestem, czy taka formuła, jest aby na pewno potwierdzona, bo znając życie, to "Ci" z Fify, jeszcze nie jedno wymyślą...

A jeśli nawet tak miałoby być, to sądzę, że fajna sprawa, ale mimo wszystko lepiej odpadać jest grając przeciwko Barcelonie niż np. z Steauą Bukareszt lub z Szachtarem Donieck..

www.Noga.pl

www.forum.noga.pl

Mati 
Administrator

Wysłany: 2009-06-08, 10:55   

Czyli wiemy już, że kolejny raz o LM zawalczy Wisła Kraków. Na początku będzie rozstawiona, a potencjalni przeciwnicy to zespoły:
FK Baku, Pjunik Erewań, WIT Georgia
- Levadia Tallin, Ventspils, Ekranas
- KF Tirana, FK Makedonija, Zrinski(BiH)
- FH, Sheriff, Aktobe(KAZ), Rhyl(WAL)
- Glentoran, Dudelange, EB/Streymur(W-y O), Bohemians(IRL)

W tej runddzie raczej problemów nie powinno byc, ale w kolejnych już nie będzie tak łatwo.

GG 1797499
kom 667 245 397

Takashi 
Początkujący

Zaproszone osoby: 1
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2009-06-22, 10:36   

Już o 12 losowanie. Według mnie najłatwiejszymi z najłatwiejszych przeciwników dla Wisły może być:
EB/Streymur (W-y Owcze)
F91 Dudelange (Luksemburg)
Nie chciałbym aby trafili na zespół z wschodu czyli na:
FK Baku
SK Tirana
Aktobe
Pjunik Erywań
Na ich terenie są ciężkie mecze.Ale jednak Wisła bez problemu dała by rade przejść do nastepnej rundy.

Zasada 
VIP

Zaproszone osoby: 3
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2009-06-27, 03:10   

Wisła, Polonia i Legia poznały swoich pierwszych rywali w europejskich rozgrywkach. Wiślacy zagrają w II rundzie eliminacyjnej Ligi Mistrzów z mistrzem Estonii - FC Levadia Tallin. Polonia w I rundzie eliminacyjnej Ligi Europejskiej zmierzy się z wicemistrzem Czarnogóry - FK Budućnost, a jej potencjalnym rywalem w II rundzie będzie zdobywca Pucharu San Marino - AC Juvenes/Dogana. Legia w II rundzie zagra z gruzińskim Olimpi Rustawi lub farerskim Fótbóltsfelagið B 36.

Spotkania z udziałem Wisły odbędą się 14-15 lipca oraz 21-22 lipca. Pierwszy mecz zostanie rozegrany w Polsce.

Spotkania I rundy z udziałem Polonii odbędą się 2 oraz 9 lipca. Pierwszy mecz zostanie rozegrany w Czarnogórze.

Ewentualne spotkania II rundy z udziałem Polonii odbędą się 16 oraz 23 lipca. Pierwszy mecz zostanie rozegrany w Polsce.

Spotkania z udziałem Legii odbędą się 16 oraz 23 lipca. Pierwszy mecz zostanie rozegrany w Polsce.

źródło: 90minut.pl

Jak widać rywale nie są zbytnio wymagający i jest ogromna szansa na awanse do kolejnych rund. Lech pozna rywala dopiero w kolejnej rundzie.

Pan Adsense 
Pan Adsense

Takashi 
Początkujący

Zaproszone osoby: 1
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2009-06-30, 14:46   

Jutro (tj.1 lipca) o 20.30 czasu polskiego wielki hit w I rundzie eliminacji do Ligi Mistrzów :lol:
Mistrz San Marino podejmie Tre Fiori podejmie mistrza Andory Sant Julia. Spotkają się mistrzowie dwóch najsłabszych lig w Europie, to może być najbardziej zacięty mecz w tegorocznej Lidze Mistrzów :-D
Jednak liga andorska wydaję się być trochę lepszą :lol:
Moim faworytem tego spotkania jest mistrz Andory...zobaczymy co z tego wyniknie. Na zwycięzce tego pojedynku czeka mistrz Bułgarii Lewski Sofia.

Mati 
Administrator

Wysłany: 2009-07-15, 22:40   

Cytat:
15 lipca 2009, 20:30 - Sosnowiec
Wisła Kraków 1-1 FC Levadia Tallin
Piotr Ćwielong 90 - Nikita Andriejew 40

Wisła: 81. Mariusz Pawełek - 21. Wojciech Łobodziński (46, 86. Piotr Ćwielong), 22. Mariusz Jop, 3. Marcelo, 8. Piotr Brożek - 19. Patryk Małecki, 7. Radosław Sobolewski, 15. Júnior Enrique Díaz Campbell, 16. Tomáš Jirsák (73, 20. Roberto Mauro Cantoro), 17. Andraž Kirm - 23. Paweł Brożek.

Levadia: 30. Martin Kaalma - 13. Kristian Marmor (46, 7. Tihhon Šišov), 2. Andrei Kalimullin, 4. Igor Morozov, 27. Taijo Teniste - 14. Deniss Malov, 8. Konstantin Nahk, 10. Władisław Iwanow (85, 25. Eino Puri), 22. Sander Puri - 18. Nikita Andriejew (83, 11. Indrek Zelinski), 9. Vitali Gussev.

Kiepski mecz w wykonaniu Wisły. Wszystko mogło wyglądać zupełnie inaczej gdyby w środkowej fazie meczu sytuacje wykorzystali Brożek i Kirm. Widoczne były braki kadrowe, zwłaszcza brak prawego obrońcy i nieprzygotowanie do sezonu Jopa, który jednak w perspektywie całego sezonu powinien być wzmocnieniem zespołu.
Kapitalnie zapowiada się ten Kirm, już dawno nie widziałem tak dobrze wyszkolonego zawodnika w polskiej lidze.

Levadia zaskoczyła swoją dobrą grą i brakiem kompleksów. Widać tam kilku ciekawych zawodników, którymi powinny się zainteresować nasze kluby. Cieżki rewanż się zapowiada niestety.

GG 1797499
kom 667 245 397

Grego81 
Junior
SPAMER

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2009-07-16, 09:02   

Jeszcze kilka lat temu mistrz Polski nie miałby najmniejszy problemów z pokonaniem ekipy z Estonii i pewnie zakończyło by się na kilkubramkowym zwycięstwie i spokojnym oczekiwaniu na mecz rewanżowy. Niestety z roku na rok jest coraz gorzej, a poziom naszej ligii nie tylko nie wzrasta, ale co gorsza obniża się. Jak co roku polscy kibice łudzą się tym, że może uda się wejść do raju zwanego Ligą Mistrzów, ale jak co roku zostają brtualnie sporwadzeni na ziemię. I pół biedy jeśli jest to za sprawą Barcelony, Realu czy innego potentata europejskiego. To jeszcze można sobie jakoś wytłumaczyć, ale fakt, że problemy już na samym starcie stwarza nam średniak z Estonii to już zdecydowanie ciężej wyjaśnić. I być może Wisła zwycięży w rewanżu i awansuje do kolejnej rundy, jednak z taką postawą może zapomnieć o zawojowaniu Europy. Po raz kolejny przyszło nam przełknąć gorzką pigułkę w postaci braku sukcesu, bo niestety 1-1 na było nie było swoim boisku, chluby Białej Gwieździe nie przynosi. Znów tracimy cenne rankingowe punkty, a potem się dziwimy, że znów musimy w połowie lipca rozpoczynać pucharową batalię od najniższego szczebla rozgrywek trafiając w dodatku na bardzo niewygodnych rywali, którzy często okazują się dla nas jeszcze zbyt wymagający.

Odpowiedz do tematu