21.02.2009 19:00 - OGC Nice - Stade Rennes FC 1901 0:1 (0:0)
19:00 - FC Nantes - SM Caen 1:1 (0:0)
19:00 - Toulouse FC - Valenciennes FC 0:0 (0:0)
19:00 - AS Nancy-Lorraine - Olympique Lyon 0:2 (0:0)
19:00 - Grenoble Foot - Paris Saint-Germain FC 0:0 (0:0)
19:00 - AC Le Havre - AJ Auxerre 1:2 (0:0)
19:00 - FC Lorient - FC Sochaux Montbéliard 1:2 (0:0)
22.02.2009 17:00 - Olympique Marsylia - UC Le Mans 72 0:0 (0:0)
17:00 - AS Saint-Etienne - Girondins Bordeaux 1:1 (0:0)
21:00 - OSC Lille - AS Monaco 2:1 (1:0)
Jak widać Lyon spokojnie zmierza po tytuł mistrza Francji choć do końca sezonu pozostało jeszcze 13 kolejek to po 25 spotkaniach ma przewagę 6 punktów nad drugim w tabeli PSG. Oczywiście jeszcze się może dużo wydarzyć ,ale nie sądzę aby ktoś przeszkodził im w zdobyciu mistrza. Mnie osobiście cieszy ostatnio postawa ekipy Auxarre która w ostatnich kilku spotkaniach zdobyła sporą liczbę punktów co zaowocowało 10 pozycją w tabeli. Ta miejsce szczególnie cieszy, że w tym zespole występuje 2 polaków Dudka i Jeleń , oraz tym ,że Jeleń w ostatnim czasie zdobywa dla swojej drużyny bramki.
Wysłany: 2009-03-24, 18:06
Graczom Olympique Lyon udało się pozostać na czele ligi francuskiej. W sobotę stracili go na chwilę, ale w niedzielę ponownie powrócili na szczyt. Najciekawszym wydarzeniem w 29.
kolejce Ligue 1 był rzecz jasna mecz AJ Auxerre z Le Mans. Gospodarze wygrali to spotkanie 2:0, a dwie bramki zdobyli Polacy! Najpierw Ireneusz Jeleń przy asyście Dariusza Dudki, który następnie sam umieścił piłkę w siatce rywala. Było to druga z rzędu wygrana potyczka, tydzień temu Auxerre pokonało Lyon. Gracze Bordeaux pewnie ograli Le Havre, i na kilka godzin objęli fotel lidera Ligue 1, po czym oddali go graczom Marsylii, która wygrała 2:0 AS Nantes. W kolejnym starciu Lille podejmowało Grenoble. We wcześniejszym meczu między tymi drużynami padł remis. W sobotę jednak cenne oczka dopisali na swoje konto gracze LOSC. Do ciekawego wydarzenia doszło na stadionie AS Nancy, gdzie gospodarze podejmowali AS Monaco. Goście w ostatniej kolejce pokonali Tuluzę i są na fali. Nie inaczej było tym razem i wygrali z niedawnym rywalem Lecha Poznań 1:0. Dobry występ zanotowała drużyna broniąca się przed spadkiem SM Caen, która na wyjeździe zremisowała 2:2 z OGC Nice. Ostatni raz SM wygrał z gospodarzami w 2007 roku, kiedy to padł wynik 1:0. Mecz pomiędzy Stade Rennes a Valenciennes FC zapowiadał się na ciekawe widowisko, lecz kibice nie obejrzeli żadnej bramki, a tylko dwa czerwone kartoniki. Pierwszy boisko opuścił zawodnik gospodarzy, a następnie gości. Zawodnicy Valenciennes podtrzymują świetną passę jedenastu spotkań bez porażki. Niedziela zapowiadała się bardzo ciekawie. Lyon pokonał Sochaux (2:0) i odzyskał swoje miejsce w ligowej tabeli po zwycięstwie 2:0. Wcześniej Lorient ograło 3:1 AS Saint-Etienne. 29. kolejkę Ligue 1 zakończył mecz Tuluzy i PSG. Niespodziewanie to goście zostali rozbici przez gospodarzy, którzy w ligowej tabeli awansowali na 4. lokatę na rzecz niebiesko-czerwonych. Sobota, 21 marzec 19:00 AJ Auxerre - Le Mans UC 72 2:0 (2:0) 19:00 Havre AC - FC Girondins de Bordeaux 0:3 (0:1) 19:00 LOSC - Grenoble Foot 38 2:1(2:0) 19:00 AS Nancy Lorraine - AS Monaco FC 0:1 (0:0) 19:00 OGC Nice - SM Caen 2:2 (1:0) 19:00 Stade Rennais FC - Valenciennes FC 0:0 21:00 Olympique Marsylia- FC Nantes 2:0 (0:0) Niedziela, 22 marzec 17:00 FC Lorient - AS Saint-Etienne 3:1 (2:1) 17:00 Olympique Lyon - FC Sochaux 2:0 (1:0) 21:00 Tuluza FC - Paris Saint-Germain 4:1 (3:0)
pilzkanozna.pl
Wallflower Kapitan
Dominacja Lyonu na krajowym podwórku słabnie z meczu na mecz. Po ostatnim remisie z AS Monaco klub utracił przodownictwo w tabeli na rzecz dryżyny Marsylii. W czołówce robi się gęsto, a do końca sezonu pozostało już tylko siedem kolejek...
Jak myślicie, czy mimo ostatnich niepowodzeń kolejne mistrzostwo zgarnie Olympique?
A jeśli nie on, to kto?
_________________ mati to chuj, zablokował mi możliwość pisania w sb
To może być w końcu sezon przełomowy w lidze francuskiej. Od jakiegoś czasu Lyon gra słabo i nie ma prawa zdobyć mistrza. Jeżeli się nie otrząsną to pierwszym w kolejce kandydatem do tytułu może być właśnie solidnie grający zespół z Marsylii.
Wiek: 18 Dołączył: 13 Mar 2008 Posty: 431 Skąd: Czeremcha
Wysłany: 2009-04-14, 08:25
Ta liga francuska jest pełna niespodzianek. W tym sezonie Lyon już nie dominuje i bardzo bym się ucieszył gdyby końcowe zwycięstwo w lidze osiągnęła inna drużyna. Jednak wydaje się, że żadna z czołówki nie chce wygrać. Gdy Lyon straci punkty, to 5 drużyn walczących o tytuł też je traci (wyolbrzymiłem troszkę). No ale po ostatniej kolejce na szczęście na prowadzeniu Marsylia. Mam nadzieję, że utrzyma się na najwyższym miejscu.
No mam nadzieję że Lyon wreszcie zostanie zdetronizowany i najlepiej będzie jak zdetronizuje ich Marsylia. Ja kiedyś niesamowicie mocno interesowałem się Ligue1, ale od pewnego czasu zaczęła mnie nudzić ta liga właśnie z powodu dominacji jednej drużyny i małej ilości strzelanych bramek. Jednak być może niedługo znów zacznę bardziej się nią interesować, bo Lyon słabnie, przez co robi się o wiele ciekawiej nad Loarą.
Fajnie by było jakby Lyon nie załapał się nawet na podium, ale to raczej nie możliwe. Marsylia, Bordeaux i Lyon, te trzy zespoły pewnie stoczą między sobą walkę o majstra. Oby Marsylczycy wyszli z niej zwycięsko.
Dokładnie, Liga Francuska stała się już nudna z powodu dominacji jednej drużyny. Bardzo liczę, że w tym sezonie Lyon zostanie zdetronizowany, a mistrzem niech zostanie Marsylia. Chociaż jak się Lyon przebudzi, to majstra nie odda...
Chociaż jak się Lyon przebudzi, to majstra nie odda...
To już nie ten zespół co kiedyś, Juninho już nie ten sam co kiedyś, więc nie sądzę by tak z niczego odzyskali dawny błysk i znów zaczęli niszczyć w lidze każdego.
No fakt, to nie jest ten sam Juninho, to nie jest ten sam Benzema, o którego starała się Barcelona. Jednak to co cechuje Lyon to jest zgranie zespołu i to może być ich siłą. Nie muszą wygrywać po 5:0. Starczą i wygrane jedną bramką, bo sięgnąć po triumf w lidze. Jednak szczerze nie chciałbym tego. :P
Wysłany: 2009-08-05, 19:39
To może być jeden z najciekawszych rywalizacji od lat w Ligue 1. Marsylia dokonała naprawdę sporo dobrych transferow ktorzy doszli juz do takich świetnych zawodników jak Niang, Kone, Ben Arfa, Taiwo i inny, Maja teraz wyśmienitego trenera. Według mnie to oni są faworytami i mogli być już teraz mistrzami gdyby nie tracili głupich pkt. Bordeaux jak widać nie dokonało jakiś ogromnych transferów, ale mają silna kadrę i bardzo dobrego trenera. Lyon wydał najwięcej pieniędzy, i to na bardzo dobrych zawodników, w których są pokładane wielkie nadzieje. Naszym słabym punktem jest środek obrony, gdyż brakuje tam jakiś porządnych zawodników. Ale największym minusem Lyonu, jest w przeciwieństwie do wyżej wymienionych zespołów jest trener. Szczerze to właśnie nas uważałbym za głównych faworytów gdyby nie Puel. Z Lille zawsze były kłopoty. Maja kilku ciekawych piłkarzy, ale pierwsza 3 to raczej dla nich za wysoko. Ciekawi mnie Lens, dla mnie było to sporym szokiem, kiedy spadli do Ligue 2. To dość bogaty klub z charakterem, czołówka raczej nie dla nich, ale mogą powalczyć o wysokie miejsce. Dla Tuluzy największym sukcesem podczas okienka było zatrzymanie Gignaca,w sporym stopniu od tego zawodnika zależy jak pójdzie klubowi. Zaskoczeniem może być Auxerre, mieli bardzo dobrą końcówkę sezonu i mogą postraszyć w tym sezonie. Z PSG pewnie będzie tak samo, trochę postraszą a skończą na 4-6 miejscu. Oczywiście mam nadzieje ze to Lyon będzie mistrzem, ale jeśli chodzi tu o szczerą opinie to myślę będzie tak:
1.Marsylia
2.Lyon
3.Bordeaux
4.Lille
5.PSG
_________________ cos jest nie tak...ale niewiem co??czyz by powtórka z rozrywki:(:(
Snoop Nowy PB&RCL !!!
Wysłany: 2009-08-24, 20:04
Całkiem prawdopodobne, że tak będzie wyglądać czołówka tabeli po zakończeniu sezonu. Jednak w moim odczuciu głównymi faworytami do tytułu są Olimpique Lyonnais i Girondins Bordeaux. PSG pewnie jak zawsze potraci głupio punkty i może się nawet nie załapać na Ligę Europejską. Do tej czołówki nie pasuje mi najbardziej zespół Lille. Oni powinno skończyć raczej w środku tabeli, ponieważ osłabili się w okienku transferowym. Sprzedali swoją największą gwiazdę i motor napędowy drużyny czyli Bastosa. Poza tym słabo przentuje się Obraniak, De Melo, Gervinho czyli zawodnicy, którzy teraz mieli stanowić o sile zespołu.
marcinl339 Nowy
Wysłany: 2009-08-25, 08:23
Zdecydowanie faworytem do zdobycia tytułu jest m.in. Olympique Lyon. Przeznaczyli duże pieniądze na transfery, mają naprawdę silny skład i ambicje. W walce o mistrzostwo na pewno będzie się liczyć Paris Saint-Germain, Girondins Bordeaux i Olympique Marsylia. Myślę, że o mistrzostwo może włączyć się jeszcze jakaś drużyna lecz na początku sezonu trudno powiedzieć kto to będzie.
Zaproszone osoby: 4
Wysłany: 2009-08-25, 09:47
Lyon odpadnie z rywalizacji, brakuje tam takiego genialnego rozgrywającego jakim był Juninho. Owszem, w tym roku poczynili wreszcie duże ruchy by wrócić na szczyt, ale głównie zastąpili tych piłkarzy, którzy odeszli.
Moim faworytem jest Olympique Marsylia, jakby nie było ulubiony klub z tej ligi. Dobre wzmocnienia przed sezonem, nie było ubytku podstawowych piłkarzy, więc będą mogli powalczyć. Tyle, że Bordeaux jest strasznie mocne i jeżeli "OM" znowu będzie miało taki przestój, jak to w ostatnich latach miało miejsce, to o tytule mogą zapomnieć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum