No nawet dobry poziom prezentuje ta liga. Co roku jakaś drużyna występuje w Europejskich Pucharach. W moim rankingu Lig Europejskich zajmują 7 miejsce ;)
Po wczorajszej wygranej, na dziewięć kolejek przed końcem AZ jest zdecydowanym liderem i śmiało można też stwierdzić - nowym mistrzem Holandii.
Tylko kataklizm mógłby odebrać podopiecznym Louisa van Gaala tytuł mistrzowski.
Trwa za to walka za plecami Alkmaar o udział w europejskich pucharach.
Jeśli chodzi o wicemistrzostwo, ja stawiam na Twente Enschede, które gra ofensywny i ładny dla oka futbol. Wysoką formę prezentuje ostatnio Heerenveen, lecz wątpię, aby ten zryw zakończył się drugim miejscem w tabeli na koniec sezonu.
Zaskoczeniem jest na pewno słaba forma wielkiej trójcy, a więc Ajaksu, Feyenoordu i PSV.
Co prawda Ci pierwsi nadal trzymają się wysoko w tabeli, ale biorąc pod lupę cały sezon wszystko wskazuje, że zakończy się on dla Marco van Bastena klapą.
Tragiczna jest sytuacja Feyenoordu. Słabe wyniki w lidze, plaga kontuzji i problemy finansowe. Pomóc w ułożeniu tych wszystkich spraw ma Leo Beenhakker, ale same działania trenera naszej kadry nie wystarczą. Tu potrzeba raczej zmian na najwyższych szczeblu klubowych władz.
Mam nadzieję,że częściej będzie ci wychodziło takie rozpisywanie się Oczywiście również witamy na forum i zachęcamy do pisania.
25 Kolejka
27.02.2009
AZ Alkmaar - FC Groningen 3-0
28.02.2009
Willem II - Heracles 0-3
NAC Breda - Sparta Rotterdam 3-1
PSV Eindhoven - SC Heerenveen 2-3
Roda JC - Graafschap Doetinchem 3-1
01.03.2009
Feyenoord - Vitesse Arnhem 2-2
FC Utrecht - Ajax Amsterdam 0-2
Volendam - NEC Nijmegen 1-1
FC Twente Enschede - ADO den Haag 1-0
Duże bramka dla ekipy Alkmaar za kolejne zwycięstwo i tym samym przybliżenie się do zdobycia mistrzostwa. Jeśli utrzymają taką formę to będą mogli cieszyć się już z 3-4 kolejki przed końcem sezonu ze zdobycia mistrza Holandii. W tej kolejce punktów nie stracili Ajax i Twente natomiast po ciężkim spotkaniu PSV uległo ekipie Heerenveen. Końcowa część sezonu będzie na pewno bardzo ciekawa ale moim zdaniem mistrza już znamy.
AZ faktycznie gra w tym sezonie świetnie, ale warto też żauważyć że trzej " giganci " ligi holenderskiej nie spisują się w tym sezonie tak jak powinni. Era Psv powoli dobiega końca, Ajax gra w kratkę od kilku dobrych sezonów praktycznie nie istniejąc w europejskich pucharach, a to co prezentuje Feyenoord w tym sezonie to tragedia.
Zaproszone osoby: 4
Wysłany: 2009-03-02, 17:45
Niestety Alkmaar dalej odskakuje i w końcówce sezonu zabraknie emocji. Szkoda, bo liga holenderska i tak z roku na rok jest coraz mniej ciekawsza, a teraz jeszcze zabraknie tradycyjnej walki o mistrzostwo.
Brakuje mi trochę tych czasów, kiedy to mocni byli szczególnie piłkarze Ajaxu, Feyenoordu i PSV.
W szlagierowym spotkaniu 27 kolejki Feyenoord nie dał się ośmieszyć i przed własną publicznością pokonał ekipę PSV 1-0. Pewnie swoje spotkania wygrały zespoły Bredy, Heerenveen,Ajaxu,Den Haag. Jak widać ekipa Heerenveen walczy o wicemistrza Holandii. Kolejne wygraną bez straty bramki zanotowali piłkarze Alkmaar i pokazali ,że nie ma na nich mocnych i ,że triumf w tym sezonie należy tylko do nich.
Zaproszone osoby: 4
Wysłany: 2009-03-15, 20:56
Powoli wraca wszystko do normy. Formę odzyskuje Ajax Amsterdam i Feyenoord Rotterdam. Jednakże ani drużyna Alkmaar, ani Twente nie zwalnia tempa i myślę, że sprawy Mistrzostwa Holandii rozstrzygną się właśnie między tymi dwoma zespołami.
Fajnie, że w końcu udało się przełamać dominację wyżej wymienionych drużyn. Alkmaar był blisko mistrzostwa już trzy lata temu, wtedy jednak w ostatniej kolejce niespodziewanie uległ Excelsiorowi Rotterdam 2-3. Teraz, choć w ostatnich kolejkach nie zachwycał, to jednak zwyciężył bardzo pewnie i jak najbardziej zasłużenie... :)
_________________ mati to chuj, zablokował mi możliwość pisania w sb
I bardzo dobrze. Moja ulubiona drużyna w Holandii zwycięża i uciera nosa PSV oraz Ajaxowi. Zespół z DSB Stadion już dwa lata temu mógł zdobyć mistrzostwo, bo był naprawdę blisko, a w ostatniej kolejce uległ 2:3 słabemu wówczas Excelsiorowi. Potem przyszedł jeden słabszy sezon i teraz znów świetna gra. Ajax jeszcze matematyczne szanse na tytuł miał, ale pod jednym warunkiem - musiał pokonać dziś PSV. A jak się skończyło, wszyscy doskonale wiemy ;)
Ten tytuł należal się AZ od bodajże 2/3 sezonów zawsze nie potrafili pod koniec utrzymać prowadzenia w tabeli.Któregoś razu fuksem PSV wygrało lige bo Alkmaar przegrało wtedy chyba z Exlsiorem Rotterdam.Szczęscie jest teraz po stronie AZ i brawa za tytuł dla nich .Pytanie jak poradzą sobie w europeskich pucharch ,drużyny z Holandi ostanio slabiutko jak na ich potencjał w tych rozgrywkach ,bo jeśli Ajax przegrywa z drużynami o dużo mniejszych fundusach i wiele mniej zananych graczach.Może drużyna Alkmaaru przełamie te złe passy .Wątpie by przy dość silnej i wyrównaej grupie awansowali do 1/8.
Ogólem spada poziom Eredivisie
Wysłany: 2009-08-18, 19:34
Na początek witam wszystkich na tym forum
Szczerze mówiąc Eredivisie jest moją ulubioną ligą europejską. Może i nie jest tak ciekawa jak hiszpańska czy angielska ale po prostu ze względu na mój ukochany klub - Ajax Amsterdam ta oto liga jest mi najbliższa.
Ruszył nowy sezon. Wiele się zmieniło. Przede wszystkim na stołkach trenerskich czołowych klubów. Za nami trzy kolejki. W minioną niedzielę odbył się pierwszy w tym sezonie klasyk, czyli to czym liga holenderska z pewnością może się chwalić. Mecz PSV - Ajax jak zwykle przyniósł wiele emocji, zresztą wynik 4:3 mówi sam za siebie. Szkoda tylko że wygrali gospodarze bo mimo wszystko sprawiedliwym wynikiem byłby remis. Mistrz - AZ jakoś nie zachwyca jak do tej pory, ale to dopiero początek sezonu. Sezonu miejmy nadzieję interesującego..
Wysłany: 2009-08-23, 16:20
Ajax vs Sparta... takiej żenady w wykonaniu Ajaxu (atak) i Sparty (obrona) nigdy nie widziałem - przynajmniej nie przypominam sobie. Niby najwyższa klasa rozgrywkowa, niby Sparta utrzymująca się w lidze, niby Ajax nie mający problemów ze strzelaniem bramek i grający tego dnia u siebie... Rozumiem, że można przyjechać się bronić ale zazwyczaj pojedynki outsiderów z pretendentami do mistrzostwa wyglądają tak, że jesteśmy świadkami "obrony Częstochowy" na odcinku 20-40 metrów od bramki. Częstochowa to jednak pikuś przy obronie Sparty - w 10 w swoim polu karnym przez niemal 90 minut. Ajax oddał 41 (!!!) strzałów z czego 22 szły w światło bramki i wyszło z tego jedno wielkie ZERO. Jedyny "pozytyw" to postawa bramkarza z Rotterdamu - podejrzewam, że ten jeden mecz wystarczy, by w przyszłym sezonie móc oglądać go w lepszym klubie. Ale czego ja się mogłem spodziewać - 15 meczy, blisko 4.5 bomby do wygrania i ostatnie spotkanie. Ajax dołączył tym samym do mojego grona "ulubieńców" - Real i Inter. Porażka na całej linii... Forza Juve!
Na czele odrodzony Feyenoord, który jak dotychczas nie stracił jako jedyny gola w rozgrywkach. Tuż za jego plecami Twente i Alkmaar oraz pozostali potentaci Eredivisie, czyli PSV i Ajax.
Obecnie na czele jest Twente, nieco dalej PSV oraz Ajax. Liczę na to, że tytuł wróci w końcu do Amsterdamu, ale łatwo nie będzie. O ile Ajax gra naprawdę dobrze, zdarzają się jednak im wpadki. Nie mówię, że Utrecht to słaby rywal, ale przegrać nie musieli. No, ale skoro nie strzela się goli... Za to inne mecze były świetne np. z Vitesse 5-1. AZ o tytule raczej może zapomnieć. Feyenoord - nie sądzę, aby zagroził czołowej trójce. Będzie jednak grał na poziomie i naciskał czołówkę. Sezon jak na razie jest bardzo ciekawy. Oby tak dalej!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum